Esports 11.08.2020

Esports? Dit is hét moment om aan de slag te gaan

De situatie rondom het coronavirus versnelt voor sportverenigingen ook de ontwikkelingen van nieuwe initiatieven, zoals esports en gaming. Van het organiseren van online gamewedstrijden voor jeugdleden en digitale trainingsavonden tot de aanleg van esportsfaciliteiten in het clubhuis (als de maatregelen dit weer toestaan). Dit is hét moment om aan de slag te gaan.

Een verbinding tussen de online- en offlinewereld biedt veel kansen voor verenigingen. Als sportvereniging kun je hiermee, ook in deze periode, meer zijn dan alleen een reguliere sportaanbieder. Uit diverse onderzoeken blijkt dat online gamen ook de cognitieve vaardigheden stimuleert. Daarnaast is het een middel om jongeren te bereiken, een positief imago op te bouwen en nieuwe leden te werven.

Nieuw aanbod

Frederik Netten, verenigingsconsulent bij Rotterdam Sportsupport: “Rotterdam heeft de ambitie om de esportshoofdstad van Nederland te worden. De stad wil de kracht van esports op een positieve manier benutten, ook sportverenigingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Deze tak van sport toepassen als nieuw aanbod in het verenigingsleven biedt veel kansen. Het is een manier om leden betrokken te houden en het draagt bij aan de toekomstbestendigheid van je vereniging.”
      “Het opzetten en organiseren van esports kan vaak al op een laagdrempelige manier,” vervolgt Netten. “Bijvoorbeeld door het organiseren van onderlinge online competities met games als FIFA (voetbal) en NBA (basketbal). Maar ook, als de omstandigheden het weer toelaten, door middel van fysieke ontmoetingen in de kantine of het clubhuis, eventueel aangevuld met beweegactiviteiten op de sportvelden. Rotterdam Sportsupport ondersteunt verenigingen die met esports aan de slag willen.” 

Initiatieven

In Rotterdam zijn al veel positieve ontwikkelingen gaande rondom esports. Ook een aantal sportverenigingen ontdekt steeds meer de toegevoegde waarde van deze tak van sport en grijpt, mede aangewakkerd door de coronacrisis, de kans om nieuwe initiatieven te ontplooien. Een overzicht:

 • #StayHome clubkampioenschappen
  De jonge leden van Rotterdam Basketbal speelden op Hemelvaartsdag de #StayHome clubkampioenschappen. Vanuit hun eigen woon- of slaapkamer speelden zij online NBA 2K20, een populair basketbalspel. Ook de jeugdleden van VOC en Neptunus-Schiebroek speelden onlangs een #StayHome toernooi maar dan voor het spel FIFA 20. Beide toernooien werden georganiseerd in samenwerking met mCon en WePlay Esports.
 • Esportswall Spartaan’20
  De voetbalvereniging uit Rotterdam-Zuid beschikt binnenkort over een stevige esportswall. Deze muur bevat twee Playstations 4 en twee volledige weggewerkte 32’’ televisieschermen, inclusief de nieuwste FIFA game. Door deze ontwikkeling krijgen de jeugdleden van Spartaan’20 vanaf het komende seizoen de mogelijkheid om na hun voetbalwedstrijd in de kantine een potje FIFA tegen elkaar te spelen.
 • Digitale schaakavonden
  Bij SV Onesimus uit Kralingen-Crooswijk worden dit seizoen geen fysieke clubavonden meer gehouden. De schaakvereniging organiseert ter vervanging de trainingsavonden iedere donderdagavond via het digitale platform Lichess. Leden kunnen zich inschrijven voor een avond naar keuze. Een prima alternatief! 
 • Samenwerking Rotterdam en mCon esports
  Rotterdam wist onlangs één van de meest succesvolle esportsclubs van Nederland aan zich te binden: mCon esports. Door de samenwerking met mCon esports is Rotterdam de eerste stad in Nederland die een topteam aan zich bindt. Hiermee onderstreept Rotterdam de ambitie om de esportshoofdstad van Nederland te worden. Lees hier meer.
 • Esports Summer College
  Tijdens een twee uur durende live uitzending in de Onderzeebootloods namen ervaringsdeskundigen van o.a. Twitter, Ahoy, ESL, de Politie en SportsCloud de kijkers op 27 mei mee in de mogelijkheden van esports & gaming. De uitzending gemist? Bekijk het hier terug.
 • Podcast over de kracht van esports
  Luistertip: in een podcast van Rotterdam Sportsupport vertelt Jan Smeets, vicepresident van Erasmus Esports, o.a. over de kracht van esports (voor het verenigingsleven) en welke kansen er liggen voor reguliere sportaanbieders. Beluister de podcast hier (ook beschikbaar via Itunes, Spotify en Stitcher).

Stimuleringsbudget

Rotterdamse verenigingen die aan de slag willen met esports kunnen gebruik maken van het stimuleringsbudget, dat onderdeel is van het Actieprogramma Verengingen. Dit budget kan worden aangevraagd door sportverenigingen die duurzaam invulling willen geven aan de focusacties uit het Actieprogramma Verenigingen, zoals het opzetten en organiseren van activiteiten met betrekking tot esports. Lees hier meer over het stimuleringsbudget en de voorwaarden die eraan gekoppeld zijn.

Wil jouw vereniging ook aan de slag met Esports of heb je vragen over dit thema, bijvoorbeeld over het organiseren van een toernooi? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-2429315. Bekijk hieronder introductievideo van Freek:

Sparren over de toekomst van jouw club? Mail ons