Multisport & blending: de toekomst van de sportvereniging

Eén van de focusacties uit het Actieprogramma Verenigingen is sportverenigingen in Rotterdam stimuleren en faciliteren bij het ontwikkelen van een multisportaanbod. Ook het bevorderen van samenwerkingsverbanden voor uiteenlopende (sport)activiteiten (‘blending’) staat hoog op de agenda. Een overzicht.

Multisport, een trend die voor een vereniging misschien wel makkelijker te organiseren is dan het klinkt. Multisport probeert antwoord te geven op een aantal maatschappelijke trends, zoals dat kinderen steeds minder bewegen, motorisch minder fit zijn en vaker kampen met blessures. Ook trainen jeugdige sporttalenten op steeds jongere leeftijd én intensiever. Van oudsher ontwikkelen kinderen bij de traditionele sporten vooral één specifieke set aan skills. Bij multisport trainen kinderen echter een breed palet aan vaardigheden, zoals balanceren, mikken, slaan of springen. Kinderen leren zo aanvullende vaardigheden, die hen uiteindelijk betere bewegers en sporters maken met minder blessures. En dat maakt de kans op het ontwikkelen van goede topsporters ook groter (Bron: allesoversport.nl).

Uit onderzoek blijkt dat het beoefenen van meerdere sporten beter is voor de motorische ontwikkeling van kinderen dan het doen van één sport. Daarin zijn grofweg drie manieren te onderscheiden:

  1. Doen van verschillende sporten tegelijkertijd. Naast hockey kan een kind ook aan judo beoefenen. Of voetbal tegelijk met atletiek.
  2. Deelnemen aan een Multisportprogramma. Een kind volgt dan een programma dat een grote variatie aan bewegingsactiviteiten biedt, al dan niet met kennismaking van verschillende sporten. Bijvoorbeeld MonkeyMoves of het voetballende speelconcept Voetjebal.
  3. Het structureel inbedden van multisportactiviteiten in de sport specifieke training bij de eigen club. Bijvoorbeeld een potje badmintonnen als warming-up voor de volleybaltraining, waarbij je meteen aan je voetenwerk werkt. Voorbeelden hiervan zijn het Athletic Skills Model (ASM) op de sportclub (Bron: allesoversport.nl).

In alle gevallen is het belangrijk dat het aanbod continuïteit heeft en gedurende langere tijd wordt aangeboden. Alleen dan kan een kind leren zich ontwikkelen en zich verschillende vaardigheden eigen maken.
     Het aanbieden van nieuwe sportdisciplines binnen de eigen sporttak valt eveneens onder  multisportaanbod. Zo zijn er in Rotterdam bijvoorbeeld steeds meer basketbalverenigingen die spelvormen als 3×3 organiseren, verschillende walking-varianten op de bekende sporten en volleybalclubs die naast het reguliere sportaanbod ook beachvolleybaltrainingen aanbieden.
Een voorbeeld dat landelijk wordt uitgerold is het KicksFit-voetbal. Dit is een combinatie tussen voetbal en bootcamp/fitness. Een voetbaltraining van een uur wordt zo een stuk intensiever. Niet alleen in het voetbal worden combinaties gemaakt. Ook in het hockey en korfbal zijn al jaren succesvolle voorbeelden van multisport: KombiFitFitHockey.  


Blending, samenwerken of een omni-multisportvereniging?

In Rotterdam zijn er verschillende samenwerkingen binnen de sportvereniging die aanvullend en versterkend op elkaar werken om meer Rotterdammers duurzaam in beweging brengen. Zo zijn er al meerdere clubs (OZC, TransvaliaZW) die een wekelijkse met een zzp’er een bootcamples organiseren en verenigingen die naast het reguliere aanbod ook sport- en beweegaanbod hebben voor kwetsbare doelgroepen. Ook zijn er verenigingen die samenwerken met wijkinstanties, zoals Atomium’61 en Spartaan’20.  
     Daarnaast zijn er initiatieven rondom de multisportvereniging. Dit is één vereniging – of een samenwerking van meerdere verenigingen – die meerdere sport- of beweegactiviteiten aanbiedt. De Multisportvereniging (MSV) Delfshaven, die in 2019 is opgericht door De Betrokken Spartaan, Thuis op Straat en Hockeyclub Delfshaven, is hiervan een voorbeeld. Deze drie partijen vonden elkaar in hun ambitie om nog meer kinderen en jongeren in Delfshaven de mogelijkheid te bieden om lid te zijn van een sportclub.
     Ook stimuleert de gemeente een samenwerking tussen meerdere verenigingen die gezamenlijk een sportcomplex delen, zoals nu gebeurt op sportcomplex Olympia. Dit kan in een combinatie van klassieke sporten, maar ook met ‘nieuwe sporten’ zoals, Esports en urban sports. Deze nieuwe vormen van sport sluiten goed aan bij de jongere doelgroep. Kralingen heeft de Sportclub Victoria. Deze omnivereniging heeft drie losse entiteiten: een voetbal-, squash- en hockeyclub. In Rotterdam-Zuid is er de multiclub Feyenoord waar drie sportclubs (zaalvoetbal, handbal en basketbal) opereren onder de vlag Feyenoord. De leden van de multiclub Feyenoord hebben een lidmaatschap dat hen verbindt aan één van de entiteiten (bijv. Feyenoord Handbal en Feyenoord Futsal) binnen het samenwerkingsverband.

SportOn: hét platform voor de multisporter

In Rotterdam loopt op dit moment een pilot gericht op de Rotterdamse multisporter: SportOn. Dit is een online sportplatform waar flexibel en divers sportaanbod bij verenigingen in Rotterdam kan worden geboekt. SportOn is een uitkomst voor de multisporter, die graag verschillende sporten op een flexibele manier wil beoefenen. Inmiddels zijn ruim dertig verenigingen aangesloten en hebben meer dan 150 sporters van het platform gebruik gemaakt.

Heb je vragen over of wil je aan de slag met multisport en blending? Neem dan contact op met Frederik Netten via f.netten@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.

Sparren over de toekomst van jouw club? Mail ons