Esports 21.03.2022

Voetbal, gaming en esports gaan hand in hand bij XerxesDZB

Esports en gaming zijn niet meer weg te denken tegenwoordig. Steeds meer verenigingen hebben een hoek in de kantine waar hun leden kunnen gamen. Ook XerxesDZB richt zich meer op esports op de vereniging. In januari deden zij mee met de FIFA Clubkampioenschappen en eindigde het JO18-team op de eerste plaats. Zaterdag 19 maart kregen ze de prijs uitgereikt, een gamecase: een koffer met ingebouwd scherm en plek voor een Playstation.

De FIFA Clubkampioenschappen kwamen voort uit een experiment van de Rotterdam Gate Games, een initiatief van Gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport en Techonomy.

De gemeente Rotterdam ondersteunt verenigingen en moedigt hen aan om aan esports te doen. “Bijna alle jongeren gamen tegenwoordig na school en doen dit alleen en thuis. Wat is er nu gezelliger dan samen na een wedstrijd te gamen. Het creëert gezelligheid en saamhorigheid,” aldus Johan van Herpen, beleidsadviseur sport van de gemeente Rotterdam.

De gemeente is druk bezig met het experimenteren met verschillende soorten technologie bij verenigingen. Naast de gamecase wordt er ook gebruik gemaakt van een interactieve muur om trainingen game-achtig te maken. Daarnaast gebruiken clubs ook steeds meer cameratechnologie om beelden terug te kijken of makkelijk online te delen.

Ook de jeugdvoorzitter van XerxesDZB, Wim Ravenhorst, is positief over gamen op de club. Hij merkt dat veel leden na hun eigen voetbalwedstrijd op de club blijven en het gezellig hebben met elkaar. Ook ziet hij in dat de toekomst van verenigingen niet zonder gamen kan. “Als club moet je mee met de tijd en esports hoort hier ook bij. Door dit toe te voegen op de club creëren we saamhorigheid, gezelligheid en we verbeteren de sfeer binnen de club.”

Martine Willemse, vereniginsconsulent toekomstbestendige verenigingen bij Rotterdam Sportsupport, is ook enthousiast: “Er wordt veel gegamed door de jeugd en de jongeren en op het moment dat je dit ook bij de vereniging naar voren laat komen, kan dat wellicht helpen om je leden te binden en langer bij je te houden.” Vooral het verbinden van de leden met elkaar en met de vereniging is belangrijk en daar kan gamen aan gaan bijdragen.

Wil jij ook aan de slag met esports en gaming op je vereniging? Neem dan contact op met Martine Willemse.

Sparren over de toekomst van jouw club? Mail ons